Sleek Fusion of Nature and Modernity: Exploring a U-Shaped Tropical House Infused with Wood and Concrete Harmony .c

The 16,000 sft site of the Krishnan house had several existing and mature trees and we envisioned a relatively low-slung architectural expression that would be interpretive of a vernacular aesthetic, while accommodating its green surroundings.

An architecture of sloped Mangalore tiled roofs and rough-cut Shira stone cladding contrasts with floors of rough and polished Kota and joinery of teak.

On entry, a series of vertical ribbed timber louvers provide a gentle divider between the threshold of the house and the garden beyond. Entry is either to the study on one side and the main living space on the other.

Advertisement

The living space is a grand volume of 25ft with two slopes of the roof at differing heights separated by a clerestory window.

Its verticality is emphasized by large floor-to-ceiling windows with sheer linen blinds that provide soft light in the mornings from the northeast.

Large overhangs on the southwest protect against the harsh afternoon sun while horizontal timber louvers provide for natural cooling via a stack effect and act as sun breakers.

The living areas open to a wooden deck that continues into a wrap around verandah overlooking a lush internal courtyard garden. Almost all the spaces on the ground and first level visually flow into it.

The central feature of the living space is a burnt orange spiral staircase sculpted out of a shell of mild steel and housing timber treads.

The Large expanses of grey Kota are contrasted with a bright color palette of turquoise, violet, red and mustard.

The bold Ikat patterned carpet provides a vibrant base on which pieces by Moroso, Minotti, Riva and Poliform sit alongside other furniture designed by Khosla Associates.

The central cluster of Mori fabric pendant lamps were sourced from New York based design house Rich Brilliant Willing, complemented by other light fixtures by Tom Dixon and Isamu Noguchi.

Advertisement

The butterfly sculpture on the wall is Sunil Gawde’s ‘Secret Garden’ and other paintings are by young Bangalore based contemporary artists Shivkumar and Suresh Kumar.

The spatial flow takes into consideration the family’s requirement of segregating public and private space.

The ground floor has living, study, dining, puja, home theatre, 2 kitchens, and 2 guest rooms while the upper level has 3 bedrooms, a yoga and meditation space and a family room.

On the garden side, the study and the living rooms flow into their respective verandahs that hug a large pebbled fishpond. An existing tree emerges from the water and is uniquely framed by the study,the living and foyer on three sides.

We were driven to create a contextually sensitive and sustainable design by maximizing local materials, using clay tiled roofs to keep the house cool, large overhangs to protect against sun and rain, and cross ventilation to keep the house breathing at all times.

As firmly as our clients were rooted to their traditions , they were also global travellers equally open to an eclectic design aesthetic that is reflected in the house interiors.

.

.

.

.

Conclude:
I would like to take a moment to express my heartfelt gratitude to all of you for your continued support and interest in our page and website. It is thanks to your loyal viewership and engagement that we are able to keep creating content that we hope brings value to your lives.
As we continue to grow and expand our offerings, we would like to invite you to stay connected with us by following our page and visiting our website regularly. This will not only help you stay up-to-date with our latest content, but it will also allow us to better understand your needs and preferences so that we can continue to improve and tailor our content to best serve you.
Thank you once again for your support, and we look forward to continuing to bring you informative and engaging content.
Best regards
[World Breaking News]

Advertisement
Advertisement

Leave a Comment

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *